Türkiye

Adıyaman'ın etnik yapısı

Güneydoğu, Akdeniz bölgelerine yakın bir Coğrafya'da yer alan Adıyaman ilimizin etnik yapısını inceledik.

13 Nisan 2020 Saat: 21:18
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 90.609 kez okunmuştur

Adıyamanın etnik yapısı
Adıyaman'ın etnik yapısı

Adıyaman ilimiz Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Son yapılan sayımda nüfusu 624 bin olarak belirlenmiştir. 

Adıyaman ili tarihi geçmişe sahip bir ildir. Her ne kadar Malatya ile çekişmeli bir bölge olsa da Nemrut Dağı gibi tarihi eserlerin olduğu bir yere sahiptir. Ancak biz Adıyaman'ın geçmişi ile değil bugünü ile ilgili bilgi vereceğiz. 

TÜRK-KÜRT-ZAZA

Adıyaman ilimiz Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almasına karşın terör olaylarının pek nadir olduğu bir ildir. Bunun sebeplerinden birisi de ilde etnik olarak çok farklı kesimlerin bir arada yaşamasıdır. Türkler, Kürtler, Zazalar ve hatta Arap nüfusu da vardır. Bazı ilçelerde Kürtler, bazılarında Türkler bir tanesinde de Zazalar çoğunluktadır. 

TÜRKLERİN ÇOĞUNLUK OLDUĞU YERLER

Adıyaman'ın bütün ilçelerinde Türk nüfusu vardır. Ancak oran olarak en kalabalık Türk nüfusu Gölbaşı ilçesidir. Gölbaşı ilçesinin merkezi dahi köylerinde de Türkler çoğunluktadır. Türk nüfusu içerisinde Türkmenler ve Karapapak Türkleri yer almaktadır. Türkmen nüfusu Sünni ve Alevi Türkmenler olarak ta gruplayabiliriz. 

Adıyaman merkezde de yüksek oranda Türk nüfusu vardır. Merkezde Türk nüfusu çoğunluktadır. Merkezin köylerinde de Türk köyleri vardır. Türklere daha çok Türkmen denilmektedir. Türkmen aşiretleri vardır burada. Türkmen yerleşimleri sadece Sünni değildir. Birçok Türkmen Alevi köyü ve beldesi mevcuttur. Kürt nüfusu da hem merkez de hem de köylerde vardır. Kürtçe konuşup Türkmen olan bazı Alevi köyleri de vardır. Adıyaman için Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir yer olarak düşünülür ancak anlattığımız gibi Kürt nüfusu abartılacak kadar fazla değildir. 

Besni ilçesine gelecek olursak Besni nüfusunun da çoğunluğu Türkmenlerden oluşmaktadır. İlçe merkezinde ağırlıklı nüfusu Türkmenler oluşturur. Köylerde ise Kürt ve Türkmen köyleri yakın miktardadır. Besni'de çok sayıda Türkmen Alevi yerleşimi de vardır. Buradaki Aleviler ile Kahramanmaraş Alevileri ile yakınlık ve akrabalık vardır. Diğer ilçelerde de olduğu gibi buradaki bazı Alevi köylerinde Kürtçe konuşulmaktadır. Ancak buradaki Alevi nüfusu kendilerini Türkmen olarak adletmektedir. 

Başta yazdığımız Gölbaşı ilçesine tekrar değinelim. Gölbaşı ilçesi Adıyaman'da en kalabalık Türk nüfusunun olduğu ilçedir. İlçe merkezinin neredeyse tamamı Türkmenlerden oluşmaktadır. Köylerin de tamamına yakını Türkmendir. Türkmen Alevi köyleri de vardır. Ancak Merkez ve Besni ilçesi kadar Alevi nüfusu Gölbaşı ilçesinde yoktur. 

Tut ilçesi az nüfusa sahip bir ilçedir. İlçede Türkler çoğunluktadır. Kürt nüfusu da vardır.  İlçe nüfusunun belirgin bir kısmı da Alevidir. Aleviler Merkez ve bir köyde yaşamaktadır. 

KÜRTLERİN ÇOĞUNLUKTA OLDUĞU YERLER

Adıyaman'ın merkez ilçeden  sonra en kalabalık ilcesi olan Kâhta ilçesinde Kürt nüfusu çoğunluktadır. Burada yaşayan Türkler genelde ilçe merkezindeki bazı mahallelerde toplanmıştır. İlçe merkezi dahil köylerde de Kürtler çoğunluktadır. Kâhta ilçesi Menzil Cemaatinin merkezi olması ile de meşhurdur. Buradaki bir köyde bulunanlar Seyit torunu olduğunu söylemektedir. Yani kendi soylarının Peygamber soyundan geldiğini söylemektedir. İnananları da fazla olan bir cemaattir. Yıl içerisinde binlerce kişi Kâhta'da yer alan bu yere ziyarete gitmektedir. Bu insanlar da Seyit torunu olduğunu söylediklerine göre Arap kökenli oluyor. 

Çelikhan ilçesi Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir ilçedir. Köyler dahil Kürt nüfusu çoğunluktadır. Burada da hem merkez hem de köylerde Türk nüfusu vardır ancak azınlıktadır. Alevi nüfusu da çok az olan bir ilçedir. 

Samsat ve Sincik ilçeleri de Türk ve Kürt nüfusunun karışık olduğu ilçelerdir. Bu ilçeler nüfusu azdır. Bu ilçelerin ikisinde de Alevi nüfusu yoktur. 

ZAZALARIN FAZLA OLDUĞU İLÇE

Adıyaman il sınırları içerisinde Zaza nüfusunun çoğunlukta olduğu tek ilçe Gerger'dir. Gerger haricinde de pek Zaza nüfusu yoktur. Bu ilçenin Merkez dahil köylerinde de Zazalar çoğunluktadır. Zazalardan sonra ise Türkmenler gelmektedir. Türkmenler hem merkezde hem de 3 köyde yaşamaktadır. İlçede az sayıda Kürt nüfusu da mevcuttur. 

TÜRK NÜFUS DAHA FAZLA

Adıyaman da Türk nüfusu da kalabalık, Kürt nüfusu da kalabalık. Ancak Türk nüfusunun kalabalık olduğu ilçeler ve il merkezi göz önüne alındığında Türk nüfusunun daha fazla olduğu söylenebilir. Ancak Kürt nüfusu da azımsanmayacak kadar kalabaliktır. Adıyaman'da ki Alevi nüfusu ise %10 ile %15 arası bir orana sahiptir. Alevi nüfusunun çoğunluğu Türkmen Alevisidir. 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 8 yorum yapılmıştır
Adiyaman0008 04.02.2024 09:39
Adıyaman Türk’tür, Doğulu olam her şehre kürt gözüyle bakmayın sonradan göçmüş Kürtler var doğru ama ekseriyeti Türk
Adıyamanlı 31.01.2024 22:51
Yanlış bilgiler var adıyaman kürt şehridir her ilçede türk vardır kelimesi yanlıştır benim annem tutlu babam merkezli merkez ilçede kürt çoğunluk vardır aboşlar ve köylerde kürtleşmiş türkmenlerde sayılsa dahi kürt çoğunluk gelir besni türk ve kürt lerin iç içe yaşadığı bi yerdir ama türkler çoğunluktadır gölbaşı da da yine Türkler çoğunluktadır tut ta türk çoğunluğu olan ilçedir ama köylerinin bazıları ermeni tehciri zamanı türkleşmişdir kahta da yerli türk nüfus yoktur kürt dür hepsi sincik kürt tür yine samsat ta kürttür yani adıyaman kürt türk nüfus karışık bir şehirdir ama neticede kürtler çoğunluktadır bunlar yalan yani ben bir Türk olarak ve adıyamanlı olarak doğruları yazıyorum saygılarla
Mert 20.01.2024 20:33
Adıyaman’a gidin kendiniz görürsünüz her yerde Kürtler var ben de Kürdüm bu sayfanın açıklamaları yalan Adıyaman besni ilçesi full Kürt gölbaşı’nın yarısı Kürt diğer ilçelere sayarsak onlar da Kürt bu sayfanın çoğu açık şeyi yalan inanmayın kanmayın gidin görün veya tanıyıp bildiklerinizi sorun bu kadar????
Meltem 09.01.2024 14:21
Adıyaman merkezden yazıyorum ilçe merkezi yarı kürt yarı Türk nüfus vardır ,ilçelerde Tut ve Gölbaşı Türk çoğunluk, Gerger zaza ,kahta kürt yazihan kürt diğerleri karışık şekilde yaşar benim gördüğüm Yarı yarıya Türk Kürt nüfusu vardır.
Malatyalı 04.11.2023 13:25
Arkadaşlar şu yazılan iki yorum yapa.yanlış bilgiler veriyor binada yemmin edebilirim bu sitede yapa yanlş bilgil veriyor vallahide billahide adıyaman Alevilerin hepsi has kürtlerdir adıyaman merkezden tut tüm elçeleri saysak kürtlerin daha yoğun yaşadığı bir yerdi bunlar kürtleri asmileştirmeye çalışıyorlar yapa.yanlş bilgiler veriliyorlar yapmayın kanmayın ben kendim malatyalıyım Malatyada yarı yarıya kürt türk nüfusy vardır ama vallahide adıyaman öyle değil kürtlerin daha yoğun olduğu bir yer Adıyaman merkezine in milletin yoğun kürtçe konuşmalarını duyarsınız..diyorsanız kürtleşmiş türk varsa onun 10 katıda türkleşmiş kürt vardır bunlar hiç bir kürt şehrini kabbulenemiyorlar
Rana 12.09.2023 21:00
Adıyamanlı olarak yazıda Ermenilerden ve süryanilerden bahsetmemeniz biraz üzdü sonuçta adıyaman eskiden bir Ermeni şehriydi şehirdeki çoğu eski yapıyı (keleş konağı kilise vb) onlar yapmıştır adıyamanda Kürt yok bence kürtçe bilen kendisini Kürt sanıyor eskiden Türkmen ve Ermeni köyleri vardı maalesef şu an sadece kürtlerin köyleri var....
Tt 16.06.2023 02:47
Adıyaman nüfusunun tamamına yakını Türk kökenlidir ama çoğu Türk kendini Kürt zannediyor.Tipki Urfa da ve Diyarbakır da olduğu gibi.Diyarbakirin çoğu Turktu eskiden,bu Türklere ne oldu.Ziya Gökalp gibi Türkçülüğün esas savunucu Diyarbakırlidir mesela.Arastirilmasi gereken bir konu acilen hemde.
Wednesday 12.03.2023 23:20
Babam adıyamanlı ve ben köyüme ve adıyamana gittiğimde büyük köylerin çoğu Suvarlı gibi Kürtleşmiş Türkmendir. Bu insanlar Türk olduklarını bilirler ancak evlendikleri kocaları kürt olduğundan onlara göre yaşarlar Öz Adıyamanlı gibi bilip bilmeden konuşan yürüyen yanlış haberler insanları buranın kurmen olduğuna inandırmaya çalışırlar Urfanında Kürtleşmiş Türkleride sayarsak yüzde 45 i Türktür. Ve ben asla ama asla kürtlere ayrımcılık yapmam çünkü babam yarı kürt yani bir bakıma biraz kürtüm ve okulda ırkçılığa en çok karşı çıkan benim bizimmülkemiz bir çiçek bahçesi ve bizim etnik kimliğimiz bir çiçeğin çeşiti gibidir. Saygılarla...
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız