Türkiye'nin etnik anlamda en karışık yerlerinden biri olan Düzce merkezinin ve köylerinin etnik yapısını yazdık.
Düzce merkez 260 bin nüfusu ile il nüfusunun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapmaktadır. Kütük nüfusu olarak da Düzce merkez Düzce ilinin en kalabalık yerleşimidir.
Düzce merkezde Manav, Abhaz, Çerkes, Karadeniz Göçmeni Türk, Yörük, Balkan Türkleri, Laz, Gürcü, Kürt, Hemşinli, Çingene yerleşimleri vardır.
Düzce merkezde 175 bin Düzce'li 85 bin başka şehirlerden insan yaşamaktadır. Bir tane de çingene köyü mevcuttur.
MANAVLAR
Manavlar Düzce merkezdeki Türk nüfusun ve ilçe nüfusunun ana omurgalarının başında gelir. Çünkü bu bölgenin göçmen olmayan tek nüfusu Manav Türkleridir. Hem ilçe merkezinde hem de birçok köyde hem tek başına hem de karışık halde Manav yerleşimleri vardır.
Manav köyleri
*Beyköy
*Dedeler
*Eskimengencik
*Gündoloması
*Hasanlar
*Kaymakçı
*Muradiyemengencik
*Nalbantoğlu
*Ozanlar
*Yaka
BALKAN TÜRKLERİ
Düzce'de yaşayan Balkan Göçmenlerinin neredeyse tamamı Türklerden oluşmaktadır. Hem Bulgaristan hem de Yunanistan'dan gelen Türkler Balkan Türklerini oluşturur. Çoğu Bulgaristan Göçmenidir.
Balkan Göçmeni Türklerin köylerinin çoğu Gölyaka ilçe sınırındadır. Buradaki köyler oldukça büyük ve çok nüfuslu yerleşimlerdir. Birbirleriyle de sınır komşularıdır. Düzce merkezde çok sayıda Balkan Göçmeni Türkler yaşamaktadır.
*Bulgaristan ve Yunanistan Göçmeni Türk köyleri yanyana. Gölyaka sınırına yakın. İslahiye, Şaziye, Üçyol, İhsaniye, Hasanağa
LAZLAR
Düzce merkezin Akçakoca tarafında 6 tane Laz köyü vardır. Bunun haricinde 5-6 civarı köyde de yine Laz nüfusu yaşamaktadır. Geneli 93 harbi göçmenidir.
Laz köyleri
*Düzköy
*Osmanca
*Boğaziçi
*Sancak
*Yayla
*Kabalak
GÜRCÜLER
İlçe merkezinde ve köylerinde çok sayıda 93 harbi muhabiri Gürcü de yaşamaktadır. Gürcü köylerinin birçoğu bugün karışık köylerdir. İlçe merkezinde yaşamayı daha fazla tercih ederler. En önemli Gürcü yerleşimi Çiftlikköy'dür.
ABHAZ VE ÇERKESLER
Düzce ilçe merkezi ve etrafında çok sayıda Kafkas Göçmeni Abhaz ve Çerkes yaşamaktadır. Çocuk sayıları eskiden bu yana az olduğu için bugün sayıları o kadar fazla değildir. Ama yerleşim sayısı olarak Düzce merkezde en kalabalık olarak Abhaz ve Çerkesler yer alır.
İlçe merkezinin içinde kalan ve şehir merkezi ile bütünleşen köylerin çoğu Abhaz ve Çerkes köyüdür.
Cumhuriyet kurulurken Çerkes Ethemin saflarında yer alan Çerkes ve Abhazların bir kısmı Selanik'e kadar buradan gitmiştir. Bazı Çerkes ve Abhaz köylerinde Çerkes ve Abhazların azınlık olma sebebi de budur.
İlçe merkezinin alt tarafı, yani dağlara doğru olan kısmının büyük kısmı eski Abhaz ve Çerkes yerleşimidir. Ama buradaki birçok köye Karadeniz'in birçok ilinden Türkler yerleşmiş ve çoğunluk olmuşlardır. Hepsinde değil tabi.
KARADENİZ GÖÇMENLERİ
Düzce merkezde ve etrafındaki birçok köyde Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde çok fazla insan yaşamaktadır. Özellikle merkeze yakın köylerin birçoğunda Karadeniz Göçmeni Türkler de yaşamaktadır. Bazı köylerinde de çoğunluktadırlar.
KÜRTLER
Düzce merkezde yerli sayılabilecek Kürt nüfusu da mevcuttur. Şeyhbızın denen Kürtler tıpkı Sakarya'da olduğu gibi burada da köyleri vardır. 3 köy ve bu 3 köyün yakınında olan bir köyde de azınlık olarak yaşamaktadırlar.
Melen çayının yanında yer alan Paşakonağı ve Mamure köyleri ufak Kürt köyleridir. Bahçeköy ise oldukça kalabalık bir Kürt köyüdür. Bu köylere yakın olan Yenitaşköprü köyünde de az miktarda Kürt yaşamaktadır.
YÖRÜKLER
Sakarya, Kocaeli ve Düzce hattında yaşayan Yörüklerin geneli Karasu tarafına yerleştirilen Yörüklerin daha sonradan etraftaki il ve ilçelere dağılması sonrası ile meydana gelmiştir.
Düzce merkezde Yörük ve Muncurlu köyleri Yörüklerin yaşadığı köylerdir. Merkeze bağlı Yörük köyü Türkiye'nin bir dönem en büyük 11'inci köyü idi. Oldukça kalabalık bir köydür. Ama köyde bugün Yörükler hariç topluluklar da yaşamaktadır.
ÇİNGENELER
Kendilerini Türk olarak gösterip Balkan Türklerinin yanında gelen Balkan Göçmeni Çingeneler de mevcuttur. Akpınar köyü Balkanlardan gelen çingenelerin yerleştiği bir köydür.