Türkiye

Gaziantep'in etnik yapısı

Güneydoğu Anadolu bölgemizde bulunan ve bölgenin sanayi merkezi olan Gaziantep ilimizin etnik yapısını inceledik.

25 Aralık 2019 Saat: 14:45
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 74.334 kez okunmuştur

Gaziantepin etnik yapısı
Gaziantep'in etnik yapısı

Gaziantep ilimiz Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Eski ismi Antep olup, kurtuluş savaşında göstermiş olduğu mücadeleden dolayı isminin önüne Gazi ünvanı konulmuştur. 

Gaziantep Güneydoğu Anadolu'nun en gelişmiş ilidir. Hem Sanayi hem de ticarette ileri seviyededir. Bu sebeple çevre illerden yoğun göç almıştır. Bunun yanında çok kalabalık bir Suriyeli nüfusu da barındırmaktadır. 

TÜRKLER ÇOĞUNLUKTADIR

Gaziantep ilimiz Güneydoğu bölgesinde yer aldigi için bazılarımız tarafından Kürtlerin çoğunlukta olduğunu düşünmesine yol açmıştır. Ancak durum böyle değildir. Gaziantep'in bir ilçesi hariç bütün ilçelerinde Türkler çoğunluktadır. Dışarıdan gelen göçler ne kadar fazla olsa da Türk nüfusu çoğunluk kalmaktadır. Disarıdan gelenler icinde Türk nüfusu da vardır. Gaziantep'in nüfusunu değerlendirirken Suriye'li nüfusu saymıyorum. Türk vatandaşı olmadıkları için mülteci statüsündeler. Ancak son yıllarda az da olsa Türk vatandaşlığına geçen Suriyeli nüfusu vardır. 

Gaziantep ilimizde Türkler, Kürtler, Araplar ve Çerkeslerin yerleşimleri vardır. Nüfusun ana gövdesini ise Türkler ve Kürtler oluşturur. Hatay ve Urfa kadar olmasa da Gaziantep ilimizde de yerli Arap yerleşimleri vardır. 

BARAK TÜRKMENLERİ

Gaziantep ilimizin Oğuzeli, Karkamış ve Nizip ilçesi civari Barak Türkmen aşiretinin en kalabalık olduğu yerdir. Barak kültürü eski Türk aşiret kültürünü yansıtan en güzel örnekleri içerisinde barındırır. Ayrica Barak Türkmenleri sınırın diğer tarafında yaşamaktadır. Halep'ten Rakka'ya kadar birçok Barak Türkmen yerleşimi vardır. 

GAZİANTEP'TE Kİ ÇEPNİLER ALEVİ

Özellikle Araban ve Yavuzeli ilçelerinde yerleşik olan Çepni Türkleri Alevi inancına mensuptur. Karadeniz'de ki Çepniler Sünnileşmişken buradaki Çepniler Alevi kimliklerini korumuşlardır. Ege Bölgesi'ndeki Alevi Çepniler ile bağları bulunmaktadır.  Ayrica Maraş ve Adıyaman'dan çok sayıda Alevi ailesi Gaziantep'e yerleşmiştir. Bu sebeple Gaziantep'te ciddi bir Alevi nüfusu yaşamaktadır.

Buradaki Alevi yerleşimlerinin önemli bölümü Türk Alevi yerleşimidir. Bunun yanında az sayıda Kürt Alevi köyü de bulunmaktadır. 

Gaziantep'te ki Alevi yerleşim sayısı 39'dur. 11 tane Yavuzeli, 8 tane Araban, 6 tane Nurdağı, 8 tane Şahinbey, 2 tane İslahiye ve 3 tane Oğuzeli ve 1 tane Nizip ilçesinde Alevi yerleşimi vardır. 

KÜRTLERİN ÇOĞUNLUK OLDUĞU BİR İLCE VAR

Gaziantep'te Kürt nüfusun çoğunlukta oldugu bir tane ilçe vardır. O da Islahiye ilçesidir. İlçe nufusunun %60 kadarı Kürtlerden oluşmaktadır. Buradaki Kürtler de buraya 1900 lü yılların başında getirilmiştir. Diğer ilçelerde de Kürt köyleri vardır ama çoğunluk oldukları başka ilçe yoktur. 

RİŞVANLI AŞİRETİ TÜRKMEN ŞENLİKLERİ DÜZENLİYOR

Türkiye'nin bircok yerinde yerleşimleri bulunan Rişvanlı aşireti bazı yerlerde Kürt olduğunu söylerken Gaziantep'te yaşayan Rişvanlı Aşireti mensupları her yıl Rişvanlı Türkmen şenlikleri düzenlemektedir. Gaziantep ilimizde yaşayan bir diğer aşiret Atmalı Aşireti de bazı yerlerde Kürt olduğu söylense de kendilerini Türkmen olarak görmektedirler. Bazı ilçelerdeki Kürt nüfusunun yüksek gösterilme sebebi Rişvan ve Atmalı'ların Kürt olarak gösterilmesidir. Rişvan Aşiretine bağlı birçok kol vardır. Bunlardan bazıları Kürt olduğunu, bazıları Türkmen olduğunu söylemektedir. Gaziantep'te ki Rişvan veya Reşi Aşiretine bağlı yerleşimlerin çoğu kendini Türkmen olarak gösterir. Kendilerine Kürt diyen Rişvan'lı yerleşimler de vardır. 

ARAP VE ÇERKES NÜFUSU

Gaziantep ikimizde 40 tane Sünni Arap yerleşimi vardır. Nizip, Oğuzeli, Karkamış, Nurdağı, İslahiye gibi ilçelerde Sünni Arap yerleşimleri vardır. Yine Gaziantep ilimizde 3 tane Çerkes yerleşimi bulunmaktadır. Çerkes köyleri kalabalık değildir. Genellikle il ve ilçe merkezine taşınmışlardır. 

CİDDİ SURİYELİ NUFUSU VAR

Gaziantep ilimizde Suriye'de ki olaylardan kacip buraya sığınan yüzbinlerce insan yaşamaktadır. Bu nufus ile Türkler arasında ciddi kavgalar olmaktadır. Kimi Gaziantepliler Suriyelilerin etnik olarak Şehrin kimliğini değiştirdiğini söylemektedir. Ancak Gaziantep'e gelenlerin içinde yoğun Türkmen nüfusunu da katarsak Türk nüfus halen baskın olan kimlik konumundadır. 

 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 5 yorum yapılmıştır
e 14.01.2024 15:58
Antepliler Türktür, Kürtler Urfadan göç etmiştir vs. Bazı cahil insanlar bunu anlamıyor. Şahinbey ve Şehitkamilin il nüfusunun yarısından fazlasını oluşturduğunu ve her ikisinin de çoğunluğunun Türk olduğunu söyleyebiliriz. Oğuzeli ve Karkamış da tamamen Türktür. İslahiyede çok Kürt var, Nizipin sadece kuzeyi Kürt, Yavuzeli ve Araban hem Kürt hem Türk, Nurdağı karma. Gerçek bu, bazıları kızacak ama yine de olsun :D
Mehmet Selim 19.10.2023 03:03
Neden yalan söylüyorsunuz,ben Antep te yaşayan biri olarak söyleyeyim,antenin en az yüzde 70 i kürt,Kürt nüfusunu az gostererek elinize ne geçiyor merak ediyorum.
Er 16.09.2023 22:15
Gaziantep de Kürt nüfusu daha fazla
35 mi 18.06.2023 19:01
Gaziantepte yerli kürt nüfusu 0 Şehir tamamiyle türk ve birkaç asimile olan suriyeli köyü. Şahinbey şehitkamil ve nizip ile güneydoğudan gelen kürtler nüfusun %10 unu oluşturur.
Mehmet Demirtaş 05.04.2023 02:23
Gaziantepte bulunan Rışvan ve Atmalı aşiretine mensup tüm köyler Kürtçe konuşur ve Kürt olduğunu vurgular. Ayrıca Gaziantepte toplamda en fazla 10 Arap köyü mevcuttur, onlarda zaten asimile olmuşlardır. Nizip, Araban, Yavuzeli, Nurdağı, İslahiye ilçelerinde Türk ve Kürt nüfusu eşittir. Gaziantep merkez ilçelerinde %65 Türk %35 Kürttür. Oğuzeli ve Karkamış ise tamamen Türklerden oluşmaktadır. Gerçek budur.
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız