Türkiye

Kırşehir'in etnik yapısı

Kırşehir ilimiz İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Türk nüfusun yoğun yaşadığı bir il olan Kırşehir'de az sayıda Kürt nüfus da yaşamaktadır.

25 Mayıs 2020 Saat: 12:48
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 41.807 kez okunmuştur

Kırşehirin etnik yapısı
Kırşehir'in etnik yapısı

Kırşehir ilimiz İç Anadolu Bölgemizde yer almaktadır. Kırşehir ilimiz sürekli göç veren ve nüfusu azalan bir ilimizdir. Son yıllarda bu göçler durmamış aksine devam etmektedir. En yakın Metropol olan Ankara’ya yoğun göç vermektedir. Kırşehir merkez hariç diğer ilçelerin nüfusu her yıl azalmaktadır. Sadece merkez ilçenin nüfusu artmaktadır.

Kırşehir ilimiz Türk nüfusunun yoğun olduğu bir ilimizdir. İl merkezi dahil bütün ilçelerde Türk nüfusu çoğunluktadır. Türkmen Aşiretleri ve Yörükler Türk nüfusunun ana gövdesini oluşturur. Tatar Türkleri, Ahıska Türkleri, Kıpçak Türkleri ve Terekeme Türkleri de Kırşehir’de yaşayan Türk nüfusun içindedir. Kırşehir’de yaşayan Türkmen Aşiretlerinin önemli bir kısmı Varsak Türkmenleridir.

Kentte yaşayan Kıpçak Türkleri Kaman ilçesinin eski kurucularından sayılmaktadır. Türkmenlerle iç içe geçtikleri için diğer bölgelerdeki Kıpçak Türkleri ile farklılık gösterebilirler.

ABDALLAR 

Kırşehir’de Abdallar olarak geçen grup Çepni Türkleridir. Abdallar eskiden Alevi inancına sahipken bugün çoğu Alevi inancını terketmiştir. Pir Sultan Abdal Alevi inancında önemli bir yer tutar. Buradaki Abdallar da Pir Sultan Abdal ile aynı soydan geldiklerini söylemektedir. Abdalların Alevi inancını terketmiş olmaları çok ilginçtir. Yakın bir zamanda hayata gözlerini yuman ünlü sanatçımız Neşet Ertaş'ta Abdal'lardan idi. Akrabaları Sünni inanca göre defnedilmesini istemişti. Abdalları Alevi olarak bilenler için bu durum garip karşılandı. 

TATARLAR

Kaman ve Akçakent ilçelerinde çok sayıda Kırım Tatarı yaşamaktadır. Nogay Tatarları denilen bir grup ta Çiçekdağı ilçesindeki Nogaykızık köyünün kurucularıdır. Yine Çiçekdağı ilçesinde Kara Tatarlar denilen bir Türk topluluğu vardır. Kara Tatarlar Timur’un ordusuna katılıp Osmanlı’ya karşı savaşması ile ünlüdür. Bugün Şırnak’ta ki Tatar Aşireti Kara Tatarlar olarak geçen Türk topluluğudur.

Kırşehir’de Ahıska Türkleri de yaşamaktadır. Bugün Ahıska dediğimiz bölgenin büyük kısmı Gürcistan sınırlarında yer aldığı için ve Ahıska Türklerinin en fazla ilişki halinde olduğu grup geçmişte Gürcüler olduğu için Ahıska Göçmenlerine Gürcüoğulları denmiştir. Bu isimle anılanlar Ahıska Türkleridir.

ÇOĞU TÜRK BOYU YAŞIYOR

Kırşehir genelinde onlarca Türkmen ve Yörük Aşireti bulunur. Bu aşiretlerin soyu, Günhan, Kayı, Karaevli, Bayat, Yaparlı, Döğer, Avşar, Yıldızhan, Bayındır, Gökhan, Peçenek, Çepni, Çavuldur, Kınık, Yıva, İğdir, Büğdüz gibi Türk boylarından gelmektedir. Görüldüğü gibi Kırşehir’de neredeyse 24 Oğuz Boyunun tamamının yerleşimi mevcuttur. Kırşehir’de yaşayan Yörüklerin bir kısmı 1900’lü yılların başında Kırşehir’e gelmiştir.

1965 NÜFUS SAYIMI

1965 sayımlarında Kent nüfusunun %94.2 si Anadil olarak Türkçeyi seçmiştir. %5.7 ise Anadil olarak Kürtçeyi seçmiştir. Sayı olarak yazacak olursak 185 bin 489 kişi Türkçe, 11 bin 309 kişi Kürtçe konuştuğunu söylemiştir.

KIRŞEHİR KÜRTLERİ

Kırşehir’de yaklaşık olarak %5 ile %6 arasında bir Kürt nüfusu da vardır. Kürt yerleşimleri 1700’lü yılların sonu ile 1800’lü yılların sonu arasında bu bölgeye Osmanlı Devleti tarafından sürgün edilerek yerleştirilmiştir. Buradaki Kürt nüfus Reşvan(Rişvan) Aşiretindendir. En kalabalık oldukları ilçe Boztepe ilçesidir. Bu ilçenin nüfusu çok azdır. 2019’da nüfusu 5 bin civarıdır.  İlçe nüfusunun %20 kadarı Kürttür.

Boztepe’den sonra ise Kırşehir Merkez ve Çiçekdağı ilçelerinde yaşamaktadırlar. Bu ilçelerde %5 civarı nüfusları mevcuttur. Mucur ve Kaman ilçelerinde ise %2 civarı nüfusları vardır. Akçakent ve Akpınar ilçelerinde yok denecek kadar az nüfusları vardır.

RİŞVANLI AŞİRETİ TÜRKMEN Mİ?

Kırşehir Kürt nüfusunun mensubu olduğu Rişvan Aşireti başka bölgelerde Türkmen Aşireti olarak ta geçmektedir. Hatta Türkmen şenlikleri dahi düzenlemişlerdir. Gaziantep'te ki Rişvan Aşireti her yıl Türkmen dernekleri ile birlikte şenlik düzenlemektedir.

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 6 yorum yapılmıştır
Yılmaz 16.01.2024 00:13
Kardeş ömründe Kırşehir’e gelmemişsin bir sürü saçma sapan şeyler yazmışsın. Yerli ne yörük ne çingene nedir? Abdallar ile Çepniler birbirinden farklıdır. Kırşehir’de Türkmen çoktur. Tatar da baya vardır. Kürt de vardır. Onun dışında başka kimse yok. Hatay’dan gelip Kırşehir’de yaşayan Arap kardeşimiz olabilir. Mera da çobanlık yapan Afgan olabilir. Suriyeli zaten her yerde var. Olay bu laf uydurmayın.
Erdoğan ŞAHİN 08.10.2023 03:32
Sayın Site yöneticisi, Ben, Kırşehir İli, Çiçekdagı ilçesi Çepni Köyündenim İlimizde Abdallar mevcuttur. Ancak, Çepni boyu ve köyümüz ile hiç bir ilişkileri de yoktur. 57 yaşında biri olarak bize hiç Abdal dendiğini ne duydum nede işittim.Ne de hiç bir yazılı kaynakta Çepnilerin Abdal olduğuna rastlamadım. Anadolunun muhtelif bölgelerinde Çepni Türkmen boyuna mensup insanlar yaşamaktadır. Özellikle Doğu Karadenize yoğun olarak bulunmaktadır ve Kuyucu Murat Paşa tarafından katledilerek asimile edilmeye zorlanmışlardır. Sivas,Yozgat,Çorum., Samsun, Afyon ,Gaziantep,Kütahya, Bursa , Çanakkale , Aydın, Ordu, Gümüşhane vb bir çok İlimizde Çepni Turkmenleri vardır. Bu illerimizdeki Cepnilerin Abdal oldukları konusunda bir bilgi de mevcut değildir. Eğer Sizde bu bilgi ve belgeler mevcut ise bunları sitenizden kaynak göstererek paylaşmanızı istiyorum. Anadolunun Turklesmesinde önemli yeri olan Hacı Bektaşi Veli nin de bu boydan olduğunu unutmayalım. Lütfen bilgi, belge
Angarali 24.09.2023 05:28
Saçma sapan bilgiler masabasinda sallama bilgiler verdikleri bilgilerin tamamı sallama
Mahmut Seyfeli 05.08.2023 15:45
1. Abdalların Çepni boyundan olduğuna dair elinizde belge var mı? 2. Rişvan aşireti bazı Osmanlı kaynaklarında Kürt olarak geçse bile yüzde yüz Türkmendir. Kürt terimi etnik bir soy olarak değil, tıpkı şehirli veya dağlı anlamında olduğu gibi, Osmanlı kaynaklarında dağlık yörelerde yaşayan Türkmenler için kullanılmış bir terimdir. 3. Kırşehir yöresinde yaşayan Kürtlerin birçoğu Doğu Anadoluda yaşadıkları dönemde çevre aşiretlerle Kürtçe yoluyla anlaştıkları için Kürtçeyi benimsemişlerdir. asılları Oğuzların 24 boyundan biri olan Beğdili boyudur.
Hirfan 02.03.2023 09:53
Sanki İnönü nün not defteri etnikce
Ozturk 26.02.2023 06:01
Kirsehire Kurtler surgunle degil Padisah 2. Mahmud doneminde iskanla yerlesmislerdir. Balkan savaslarinda bu nufustan asker saglanmistir. Risvan asireti homojen bir yapiya sahip degildir, cogunlugunu Osmanli kayitlarinda da gorulecegi uzere ekrad yani kurt nufusu olusturmaktadir. Yazida belirtildigi gibi sayilari yok denecek kadar az degildir. Dinine vatanina ve milletine bagli bu insanlar tahsil seviyeleri ve is yasamindaki basarilari ile Kirsehirde onemli bir yere sahiptirler. Lutfen birlestirici olalim.
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız