Lübnan'ın etnik yapısı

17 Mayıs 2020 Saat: 00:24
Lübnan'ın etnik yapısı
Ortadoğu Coğrafyasında oran olarak en kalabalık Hristiyan nüfusuna sahip ülkesi olan Lübnan'ın etnik yapısını inceledik. Ülkede Girit Türkleri ve Türkmen nüfusu da vardır.

Ortadoğu Coğrafyası büyük olayların yaşandığı Coğrafyaların başında geliyor. Lübnan'da hem etnik hem de meshebi olarak karışık bir ülke. Bu sebeplerden ötürü olayların çıktığı da bir ülke. Ayrıca Lübnan Girit Türkleri ve Türkmen nüfusu da barındırıyor. 

Lübnan Ortadoğu'nun dini ve etnik yapı açısından en karışık ülkelerinin başında gelir. Ayrıca Hristiyan nüfus oranının en kalabalık olduğu ülkedir. Ülke Sia, Sünni ve Hristiyan nüfusunun birbirine yakın oranda olduğu bir ülkedir. 

HRİSTİYAN NUFUSU LN ÇOĞU ARAP MARUNİLER

Ülke Hristiyanları genel olarak Arap olan Marunilerdir. Ayrıca yapılan anlaşmalara göre Lübnan'ın Cumhurbaşkanı Maruni Hristiyanlarından olan biri seçilmek zorundadır. 

Ülkedeki diğer Hristiyan nüfuslara gelecek olursak Ortodoks ve Katolik Rumlar ile Ermenilerdir. Lübnan zamanında Fransız sömürgesi olduğu için ülkede batılı Hristiyanlar da vardır.

YÜZDE 5 ERMENİ NÜFUSU VAR

Ermenistan'dan sonra oran olarak en fazla Ermeni'nin yaşadığı ülkedir Lübnan. Buradaki Ermeniler Osmanlı zamanında Ermenilere yer değiştirme sırasında buraya yerleştirilen Ermenilerdir. Lübnan nüfusunun %5'i Ermeni'dir. 

Buradaki Ermeniler sözde Ermeni soykırımı yıldönümlerinde yaptıkları gösterilerde Türk Bayrağını ayaklar altına alan gösteriler de yapmıştır. 

EN KALABALIK OLAN ŞİALAR

Hristiyanlar'dan sonra Lübnan'da ki en kalabalık grup ise Şia'lardır. Hatta Hristiyanların bir kısmı Avrupa'ya göç ettiği için bugün Hristiyanlar'dan daha kalabalık hale gelmişlerdir. Arap Alevi nüfusunu da bu grubun içine katabiliriz. 

HİZBULLAHIN KURUCUSU ŞİA ARAPLAR

Şia nüfusunu Hizbullah denilen grup genel olarak kitle olarak görür. Bunlar İran tarafından desteklenen silahlı militanları olan bir gruptur. İsrail ile yapılan savaşta başarılı oldukları için destekçileri de artmıştır. İsrail tarafından terörist olarak görülmektedir. 

 Dürziler de Şia grubu içerisinde yer almaktadır. Onlarda Lübnan'da ki kalabalık toplumlardan biridir. 

Lübnan'ın üçüncü bileşeni ise Sunnilerdir. Sünniler toplam nüfusun yaklaşık %30'unu oluşturur. Ülkenin başbakanı da yasalar gereği Sunnilerden seçilmektedir. 

TÜRK NUFUSU DA VAR

Lübnan'da aynı zamanda Türkler de yaşamaktadır. Bunların bir kısmı Osmanlı zamanından kalma memur ailelerin torunları, bir kısmı Lübnan Türkmenleri bir kısmı da Girit'in Yunanlılar tarafından işgalinden sonra Libya, Türkiye ve Lübnan'a yerleştirilen Girit Türkleri'dir. 

ÇERKESLER DE YAŞIYOR

Lübnan'da yaşayan Türkler Sünni nüfus içerisinde sayılmaktadır. Ayrıca 93 harbinden kaçıp buralara gelen Çerkesler de Lübnan da yaşamaktadır. 

LÜBNAN'I YÖNETEN GRUPLAR

Özet olarak verirsek Lübnan'ı 3 ayrı grup yönetmektedir. Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı Hristiyanlarda, Başbakanlık Sünnilerde, Meclis Başkanlığı Şialarda, Meclis Başkan vekilliği Ortodoks Rumlardadır.

Bu sebeple Lübnan Dünya ve Ortadoğu genelinde çok farklı yapıda olan bir ülkedir. Ve ülke dinamikleri bakımından çatışmaların çıkabileceği bir ülkedir. Nitekim İsrail ile çoğu kez sürtüştüğünü görürüz. 

FİLİSTİNLİLER İLE SIKINTI YAŞANMIŞTI

Bu çatışmalar bir dönem Filistinli göçmenler ülkeye geldiğinde Hristiyan ve Sünniler arasında çatışmalara yol açmıştır. Aynı durum bugün için de geçerlidir.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız