Türkiye

Romanya Türkleri

Yaklaşık olarak 32 bin civarı Türk-Tatar nüfusu günümüzde Romanya'nın çeşitli yerlerinde yaşamaya devam ediyor

17 Ocak 2021 Saat: 16:30
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 10.375 kez okunmuştur

Romanya Türkleri
Romanya Türkleri

Romanya Türkleri yaklaşık nüfusu 32 bin civarı nüfusu olan Romanya'da yaşayan bir topluluktur. Romanya'da yaşayan Tatar nüfusu da bu topluluğun içindedir. 

Romanya'da Türk nüfusun yaşadığı yerler. Köstence, Tulca ve Başkent Bükreş'tir. 

BABADAĞ KASABASI 

Babadağ; Dobruca bölgesinde yer alan Tulca iline bağlı 10 bin nüfuslu bir kasabadır. Burası eskiden bir Türk kasabası idi. Günümüzde de Türk nüfusu halen yaşamaya devam etmektedir. 

Günümüzde burada yaşayan nüfus azınlık olarak sayılmaktadır. 10 bin nüfuslu ilde 2002 etnik sayıma göre 1289 kişi kendini Türk olarak göstermektedir. Bu da kasaba nüfusunun %12'si yapmaktadır. 

Babadağ kasabasında Türklerin bu bölgede ki önemli âlimlerinden olan Sarı Saltuk'un Türbesi vardır. Sarı Saltuk Türkiye'de ki Alevi nüfusu için de önemlidir. Tunceli'de çok sayıda Sarı Saltuklu denilen Türkmen Alevi yerleşimi vardır. 

Yine Gazi Ali Paşa Camii de buradaki önemli bir Türk eseridir. Ve halen daha Türkler tarafından ibadethane olarak kullanılmaktadır. 

TULCA ŞEHRİ VE TÜRK NÜFUSU 

Tulca şehri; Tulca ilinin merkez ilçesi Tulca'da da bir miktar Türk nüfusu yaşamaya devam etmektedir. 66 bin nüfuslu yerleşimde 2002 yılı sayımına göre 959 Türk-Tatar nüfusu yaşamaktadır. 

KÖSTENCE İLİ TÜRK NÜFUSU 

Köstence ili; Köstence ili Romanya'da ki en kalabalık Türk nüfusuna sahip olan yerleşimdir. Şehrin ismine de bakınca zaten burada bir dönem çok fazla Türk yaşamış diyebilirsiniz. Günümüzde eskisi kadar Türk-Tatar nüfusu yaşamasa da halen önemli sayıda Türk nüfusu burada yaşamaya devam etmektedir.

2002 etnik temelli nüfus sayımında 8274 kişi kendini Tatar olarak göstermiştir. %2.8 kişi yapıyor. 9018 kişi ise Türk olarak göstermiştir. %3.9 kişi yapıyor. Hali hazırda şehrin%6'sı Türk-Tatar nüfustan oluşmaktadır. 

Bugüne değil de 1885 yılına gittiğimizde şehrin etnik yapısının çok daha farklı olduğunu görüyoruz. O dönemde %35.6'sı Tatar, %2.9'u ise kendini Türk olarak saydırmıştır. Türk Tatar nüfusundan sonra ise Rumenler değil %29.6 ile Yunanlılar geliyormuş. 

Köstence şehri Romanya'nın en büyük liman şehridir. Bu açıdan da Romanya için oldukça önemli bir şehridir. İhracat'ın büyük kısmı buradan gerçekleşmektedir. Şehrin ticaret açısından gelişmiş olması Türk nüfusun da buradaki durumunun iyi olmasını sağlamıştır. 

TATARLAR İÇİN KURULMUŞ KASABA "MECİDİYE" 

Mecidiye Kasabası da Sultan Abdülmecid döneminde kurulan bir Türk yerleşimidir. Eski ismi de Türkçe Karasu'dur. Kırım Savaşından sonra Kırım Tatarlarının bir kısmı vatanlarını terk etmek zorunda kaldı. O dönemde Tatar nüfusu için kurulmuş büyük bir Kasaba olmuştu. Bugün de halen Türk-Tatar nüfusu bu kasabada yaşamaya devam etmektedir. 

BOĞAZKÖY 

Boğazköy: Boğazköy de eskiden Türk nüfusun oldukça yoğun yaşadığı bir bölge idi. Günümüzde Rumen nüfusun çoğunluk olduğu bir yerleşimdir. 14 bin nüfuslu kasabada 503 Türk-Tatar nüfusu halen yaşamaya devam etmektedir. 

KANARA KASABASI 

Kanara Kasabası: 12 bin civarı nüfusu olan bir kasabadır. Kasaba nüfusunun %6'sı Türk-Tatar'dır. Etnik sayımda 755 kişi kendini Türk-Tatar olarak göstermiştir. 

KOCAALİ 

Kocaali "Lumina": Köstence'ye bağlı bir yerleşimdir. Burada da %5 civarı bir Türk-Tatar nüfusu yaşamaktadır. 7600 kişinin yaşadığı yerleşimde 380 Türk-Tatar nüfusu yaşamaya devam etmektedir. 

LAZU KÖYÜ 

Lazu köyü: Köstence'nin hemen yanında ve 1613 nüfusa sahip bir köydür. Köyde 100 civarı bir Türk nüfusu günümüzde halen daha yaşamaya devam etmektedir. 

DİĞER ŞEHİRLERDE DE VAR 

Romanya genelinde başkent Bükreş Türk nüfusun en fazla  üçüncü yerleşimdir. 2473 kişi Türk olarak kendini sayımda göstermiştir. Diğer iller ve bazı kasabalarda az sayıda Türk nüfusu yaşamaktadır. Ancak genel anlamda yazdığımız yerlerde Türk nüfusu toplanmıştır. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız