Türkiye

Ahlat'ın etnik yapısı

Bitlis iline bağlı ve Van Gölü kenarında yer alan doğu'nun en güzel ilçelerinden biri olan Ahlat, beşeri özelliklerinin yanı sıra tarihi kimliği ile de ön plana çıkan bir ilçedir.

20 Ağustos 2019 Saat: 19:25
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 17.169 kez okunmuştur

Ahlatın etnik yapısı
Ahlat'ın etnik yapısı

Ahlat ilçesi Bitlis il sınırları içerisinde yer alır. Güneyinde Tatvan, doğusunda Adilcevaz ilçeleri bulunur. Cografi açıdan güzel bir konumda bulunmasının haricinde Ahlat'ı önemli kılan özellik Türk kültürünün tarihi izlerini taşımasıdır. Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi bubsehirde doğmuştur. Türkler Anadolu'da ilk kez Ahlat'a yerleşmiştir. Zaten eski lahit mezar özelliği taşıyan Kümbet mezarlar vardır. Büyük mezar taşları olan tarihi kişiliklerin olduğu Selçuklu mezarlığı da Ahlat ilçesi sınırları içerisindedir. 

Türkler merkezde, Kürtler köyde

Ahlat ilçesi Türklerin çoğunlukta olduğu bir ilçedir. Merkezde Türkler çoğunlukta olsa da köyler de Kürt nüfusu çoğunluktadır. Siyasi çekişmeler yüzünden ilcede bazı seçim dönemlerinde kargaşa da olmaktadır. 

İLÇE MERKEZİNDE DE KÜRT NÜFUSU ARTIYOR

Ahlat ilçe merkezinde Türk nüfusu çoğunluk dedik. Ancak son yıllarda etraftaki köylerden gelen Kürt nüfusu ilçe merkezinin nüfusunu da etnik bakımdan değiştiriyor. Yine ilçede eskiden Çerkes köyleri de vardı. Ancak Çerkes köyleri şu an Kürt köyü olmuş durumda. İlçe merkezinde sadece Çerkesler vardır. Dernek dahi kurmuşlardır. 

72 Ahıska Türkü aile de yakın zamanda Ahlat Merkeze yerleştirilmiştir. 

TÜRK KÖYLERİ DE VAR 

Ahlat Merkeze yakın köylerde eskiden oldukça fazla Türkmen nüfusu da vardı. Ancak bu köylerdeki nüfus genelde ilçe merkezine taşınmıştır. 

Saka köyü eski bir Türkmen köyüdür. Bugün dahi Türkmenler köyde yaşamaktadır. Ancak bu köyde de Kürtler vardır. 

Taşharman köyü de Türkmen köyü idi. Buraya da dışarıdan Kürtler gelmiştir. Bugün köyün çoğu Şırnak ve Ağrı'dan gelen Kürt nüfustur. 

Kınalıkoç köyü de eskiden Türk nüfusun olduğu bir köydü. Şimdi köyde pek Türkmen kalmadı. 

Çerkes ve Oset köyleri. *Develik(Çerkes), Yoğurtyemez(Çerkes), Akçaören(Oset), Otluyazı (Oset)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız