Balkanlar

Makedonya Yörükleri

Toroslarda, Ege'de yabda Türkiye'nin herhangi bir noktasında yaşayan Yörüklerden bahsetmeyeceğiz. Balkanlarda yani Makedonya'da yaşayan Yörükleri anlatacağız.

18 Eylül 2019 Saat: 20:06
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 11.883 kez okunmuştur

Makedonya Yörükleri
Makedonya Yörükleri

Makedonya'da yaşayan Yörükler? Ne kadar da uzak gerçekler değil mi lügatımıza. Türkiye dışında bir yerde Yörüklerin var olduğunu bilmeyenler için güzel bir yazı olacak. 

Balkanlar 20 Yüzyıla kadar Türk hakimiyetindeydi. İsyanlar ve savaşlar sonucunda Osmanlı kaybedince Türklük de bu coğrafyadan silinip atılmak istendi. Büyük ölçüde başarılı olsalarda bugün balkanlarda halen Türk varlığı mevcuttur.

Bulgaristan, Kosova, Yunanistan, Romanya ve Makedonya'da kalabalık Türk toplulukları varlığını sürdürmektedir. Nüfus olarak en kalabalık Türk topluluğu Bulgaristan sınırları içerisindedir. 

Biz bugün Makedonya'da ki Türk toplulukları icerisinde yer alan Makedonya Yörüklerini yazacağız. Yıldırım Bayezid Han dönemi olan 14. asırdan bu yana Makedonya'nın doğusunda yaşayan Yörük Türkleri geleneklerinden kopmamışlardır. 

Osmanlılar'ın Balkanlar'daki mirası olan Yörük Türkleri bugün Makedonya'nın farklı bölgelerindeki dağ köylerinde yaşıyor. Aradan geçen 600 yıla rağmen kültürlerini, dillerini ve geleneklerini yaşatmaya devam ediyorlar.

Yörükler, Doğu Makedonya'nın yüksek dağ köylerinde yaşamaktadır. Etrafları tamamen ormanlarla çevrilidir. Dillerini korudukları gibi köylerinin isimleri de Türkçedir. 

Etnolog Elizabeta Koneska "Yörükler 14. yüzyılda ilk olarak Selanik’te sonra Valandova-Doyran bölgesine, İştip-Radoviş bölgesine, hatta bir dönem Sırbistan'ın Pçinya bölgesine de yerleştiler. Tarihçilerin teorilerine göre Orta Asya’dan Anadolu’ya ve sonra Balkanlar'a göç ettiler.

Yörükler kültür ve adetlerini korumayı başarmıştır. Bunun başlıca sebebi Yörüklerin yüksek dağ köylerinde yaşıyor oluşudur. Kültürlerini korurken tahsil açısından geri kalmışlardır.Makedonya işlerin aksak gittiği bir ülke. Bu köylerin bazılarına asfalt yolun gelmesi ancak 1999 yılını bulmuştur. Tabi Türk olmaları bu yavaşlamada biraz etkili olmuştur. Aynı şartlardaki Makedon köyleri herşeye daha kolay kavuşmuştur.

Etnolog Elizabeta Koneska şunu da eklemişti "Radoviş ve İştip bölgesinde bulunan yörükler geleneksel âdetleri koruyabildiler. Kocacık’ta da Yörükler var ancak doğu bölgesine nazaran burası çağdaş dünyadan daha çok etkilenmiştir" demişti. Sebebine ulaşılabilirlik de diyebiliriz

Yörük gelenekleri zengin folklorik özellikleri ve kendine has tarzları bünyesinde barındırıyor. Bu geleneksel kültür kadın kıyafetlerinde de kendini gösteriyor. Her yıl düzenlenen Yörük Türkleri festivali, ülkenin farklı şehirlerinde yaşayan Türkleri buluşturuyor. Bu festivale Makedonya'da siyaset yapan Türk vekil ve bakanlar, Türkiye ve diğer Türk devletlerinden konuklar da katılıyor. Şenlikler her yıl tekrarlanıyor. 

Makedonya Yörüklerini konuşmuşken söylemeden geçemeyeceğim bir durum var. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi de Makedonya Yörüklerindendir. “Yörükler Türk milletinin çalışkan ve üretken evlatlarıdır. Babam Ali Rıza Efendi yerli olarak Selaniklidir. Kendileri Yörük sülalesinden gelir. Annem her zaman Yörük olmaktan iftihar ederdi” diyerek ailesinin kökeninin Yörük olduğunu açıkça beyan etmiştir. 

Kaynakça: Kuzey Haber Ajansı

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
Mehmet 24.09.2019 18:53
Sarakatsaniler, karakoçaniler, Türk kökenlidir.
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız