Türkiye

Ceyhan ilçesinin etnik yapısı

Adana'nın en büyük ilçelerinden olan Ceyhan'ın etnik yapısını detaylı olarak inceledik

13 Nisan 2024 Saat: 14:53
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 753 kez okunmuştur

Ceyhan ilçesinin etnik yapısı
Ceyhan ilçesinin etnik yapısı

Adana'ya bağlı 159 bin kişinin yaşadığı büyük bir ilçe olan Ceyhan'ın etnik yapısını inceleyelim.

Ceyhan ilçesinin yerli nüfusunu anlatmak ile başlayalım. İlçenin yerli nüfusu Yörükler ve Türkmenlerdir. Köylerin çoğunu Yörükler ve Türkmenler oluşturur. Yörüklerin bir kısmı Aydın, Niğde ve Kayseri göçmenidir. 

İlçede diğer göçmen Türklerin ve farklı etnik grupların köylerinde de genelde Türkmen ve Yörükler aile olarak yaşamaktadır. Hatta bazılarında çoğunluk Yörük veya Türkmenler olmuştur. Bölgenin yerlileri olduğu için kalabalık nüfusun etkisi ile diğer köylere de yerleşmişlerdir. Zaten buradaki Türkmen ve Yörüklerim hepsi sadece Adana yerlisi de değildir. Etraftaki illerden de çok fazla gelen olmuştur. 

Cumhuriyetin başında ve Osmanlı'nın son dönemlerinde ilçeye yerleşen Bulgaristan ve Yunanistan Göçmeni Türkler, Nogay, Tatar, Çerkes, Çeçen, Gürcü, Boşnak, Terekeme ve Arnavutlar vardır.

TÜRK OLMAYAN GÖÇMEN KÖYÜ ÇOK AZ

Türk olmayan muhacir köyü sayısı çok azdır. 2 sürgünle gelen Kürt Alevi köyü, 2 Çerkes, 1 Arnavut, 1 Boşnak, 1 Gürcü 1 de Çeçen köyü vardır. 81 tane köy yerleşimi olan Ceyhan'da 8 tane Türk kökenli olmayan muhacir yerleşimi vardır. 

ÇEŞİTLİ TÜRKMEN AŞİRETLERİ MEVCUT

Türkmen nüfusu çeşitlidir. Sıngırdı, Karakoyunlu, Cerit, Avşar, Varsak, Bozdoğan Türkmenleri ilçedeki köylerin yarıya yakınını oluşturur. Yörük ve Türkmenlerin bir arada yaşadığı köyler de vardır. 

YÖRÜK YERLEŞİMLERİ

*Aydınlar, *Başören, *Dokuztekne, *Dutlupınar, *İnceyer, *İncirli, *Karakayalı, *Karatepe, *Köprülü, *Kurtpınar, *Nazımbey Yeniköy, *Selimiye, *Soğukpınar, *Soysallı, *Tatlısu, *Tumlu

TÜRKMEN YERLEŞİMLERİ

*Ağaçpınar, *Akşam, *Altıgözbekirli, *Azizli, *Bakırlı, *Burhanlı, *Camuzağılı, *Ceyhanbekirli, *Çatalhüyük, *Çiçekli, *Çolçapınar, *Değirmendere, *Doruk, *Ekinyazı, *Elmagölü, *Eskikent, *Gümürdülü, *Hamdilli, *Haydarağa, *Isırganlı, *İmranlı, *İsalı, *Kıvrıklı, *Körkuyu, *Köreküz, *Kösreli, *Kurtkulağı, *Küçükburhaniye, *Mercin, *Sağırlar, *Sağkaya, *Sarımazı, *Tatarlı, *Üçdutyeşilova, *Veysiye, *Yalak

BALKAN TÜRKÜ YERLEŞİMLERİ

 *Çataklı(Yunanistan), *Birkent, *Gündoğan(Yunanistan), *Günlüce(Bulgaristan, Razgrad), *Hamitbey(Bulgaristan), Irmaklı(Yun-Bul), *Kuzucak(Bulgaristan), *Mustafabeyli,*Narlık, *Yeşildam, *Yeşilova

TATAR VE NOGAY TÜRKLERİ YERLEŞİMLERİ

*Çiftlikler, *Büyük Burhaniye, *Büyük Mangıt, *Çakaldere, *Hamitbey, *Kelemeti, *Kılıçkaya, *Küçük Mangıt, *Mercimek, *Toktamış, *Yellibel, *Yılankale

DİĞER GRUPLARIN KÖYLERİ

*Tahtacı Türkmen Alevi: Durhasandede köyü.

*Terekeme Türkleri;: Erenler köyü.

*Arnavut: Çevretepe köyü.

*Çerkes: Adapınar köyü, Değirmenli köyü.

*Çeçen: Ağaçlı köyü.

*Kürt Alevi; Kızıldere, Sarıbahçe(İsyandan dolayı sürülmüşler için kurulmuş köyler)

*Gürcü; Dağıstan köyü.

*Boşnak; Hamidiye, Hamitbey(Yarısı Boşnak, Yarısı Bulgaristan Göçmeni Türk)

ÜÇTE İKİSİ ADANALI

Ceyhan ilçesine kütük nüfus olarak da bakalım. 159 bin kişinin yaşadığı ilçede 99 bin 500 kişi Adana kütüğüne kayıtlıdır. Yani ilçede yaşayanların 3 te ikisi Adanalı geri kalan ise başka illerdendir.

ŞANLIURFA VE SİİRTLİLER KALABALIK

İlçede Adanalı'dan sonra en fazla nüfusa sahip il 16 bin kişi ile Şanlıurfa'dır. Zamanında tarlalarda çalışmak için gelen insanların bir kısmı burada kalmış. Genellikle ilçe merkezinin dış mahallelerinde yaşarlar. 

Sırasıyla diğer iller şöyle; 

Siirt; 9366

Şırnak; 5999

Osmaniye; 4781

Hatay; 2406

Malatya; 2180

Kahramanmaraş; 1779

Diyarbakır; 1559

Kayseri; 1446

Geri kalan 3 bin civarı nüfus ise 71 farklı vilayetten.

50 BİN ADANALI OLMAYAN

Dışarıdan 50 bin civarı nüfusun yaşadığı Ceyhan ilçesine dışarıdan gelen 50 kişinin çoğu Kürtlerdir. Şanlıurfa ve Siirt'ten gelen nüfusun içinde Araplar ve Türkmenler de vardır. Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş illerinden gelenlerin ise tamamına yakını Türklerdir. 

ADANALI OLMAYAN NÜFUS %33 CİVARI

İlçede dışarıdan olan nüfusun oranı %33-34 arasıdır. Kürt nüfusu ise tahmini olarak %19-21 arasıdır. 

BAZI KÖYLERDE KÜRTLER DE VAR

İlçedeki bazı köylerde tarım için gelen Kürt ailelerin yerleştiği köyler de vardır. Bu köylerde Kürtlerin çoğunluk olduğu yerleşim yoktur. Birkaç tanesinde oranları yüksektir. Ancak genel olarak birkaç aile olarak köylerde yaşamaktadırlar. Malatya Göçmenlerinin yaşadığı köyler de vardır. Bunlar Türkmendir. Kürtler ile alakaları yoktur. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız