Türkiye

Biga'nın etnik yapısı

Çanakkale il sınırları içerisinde bulunan Biga ilçesi Yerli nüfustan tutun, Balkan Göçmenlerine, Kafkaf Göçmenlerine , Yörüklere ve daha başka etnik unsurlara ev sahipliği yapan bir ilçedir.

15 Mayıs 2020 Saat: 19:00
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 6.407 kez okunmuştur

Biganın etnik yapısı
Biga'nın etnik yapısı

Biga ilçesi Çanakkale il sınırları içerisinde yer alır. 90 bin nüfusu ile kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yapar. Birçok sanayi tesisi bulunan ilçe bu özelliği ile dışarıdan göç alan bir ilçedir. 

Biga'nın etnik yapısı yazımızın asıl konusu. Biga'da Türkler, Pomaklar, Çerkesler, Çeçenler, Boşnaklar, Arnavutlar ve az sayıda Kürt nüfusu yaşamaktadır. 

Türk nüfusu içerisinde Manav Türkleri, Yörükler, Bulgaristan ve Yunanistan Göçmeni Türkler, Kumuk Türkleri ve Karakeçili Türkmenleri ilçedeki Türk nüfusunu oluşturur. 

Biga'da en fazla köye sahip unsurların başında Pomak'lar gelmektedir. Yaklaşık 22 köyde Pomak nüfusu yaşamaktadır. Rodoplar denilen dağ silsilesinden oluşan bölgeden Biga'ya gelen Pomaklar Çanakkale ve Balıkesir'de fazlaca nüfusa sahiptir. Merkez'de yaşayan Pomak nüfusu ile birlikte 10 bin ile 13 bin arası bir Pomak nüfusu ilçe sınırları içerisinde yaşamaktadır. 

Boşnaklar ilçeyi 1861 yılında gelmişlerdir. Kenar mahalle, Merkez Mahalle ve Çiftlik Mahallesi'nde Boşnak nüfusu yaşamaktadır. 

93 Harbinden sonra Kafkaslardan gelen Çerkes nüfusu ilçede 4 köy kurmuştu. Zaman içerisinde bu köylerde yaşayan Çerkes nüfusu başka köyler de kurmuştur. Bazı yerleşimlerde Çeçen nüfusu da yaşamaktadır. Ancak Kafkas göçmenlerinden Türk olmayanların çoğuna Çerkes denildiği için Çerkes nüfusu içinde sayılmaktadır. 

Rumeli Göçmeni Türkler ilçe Merkezi ve birçok köyde yaşamaktadır. Pomaklar ile birlikte en fazla yerleşime sahip unsurlardır. Rumeli Göçmenleri sadece bir bölgeden gelmemiştir. Yunanistan'ın Selanik ve Dedeağaç bölgelerinden, Bulgaristan'ın Razgard bölgesinden ve Romanya'nın Köstence bölgelerinden gelen Rumeli Göçmenleri Biga'nın birçok köyünde yerleşim kurmuştur. 

Yörükler Biga'nın en eski sakinlerindendir. Manav Türkleri ile birlikte Biga'nın yerli nüfusu içindedir. 10 dan fazla Yörük yerleşimi vardır. Bazıları sadece Yörük yerleşimi iken bazı köylerde Manav ve Rumeli Göçmenleri ile birlikte yaşarlar. 

Manav Türkleri ilçenin yerlilerindendir. İlçe Merkezinde en fazla nüfusa sahip olan nüfus ta Manav Türkleridir. Manavlar Merkez dışında birkaç köyde yaşamaktadır. Danişment ve Bekirli Manav yerleşimidir. Bekirli eski bir Manav yerleşimi iken Yörük ve Rumeli Göçmenleri tarafından iskan edilmiştir. 

Kumuk Türkler'i de Biga'da yaşayan Türk topluluklarından biridir. Bilindiği üzere Kumuklar Dağıstan Halklarından biridir. Şu an da Dağıstan'da ki en kalabalık Türk topluluğu ve Dağıstan genelinde en kalabalık üçüncü topluluktur. Biga'da 3 yerleşim Kumuk Türkleri tarafından kurulmuştur. Geyikkıyı köyünde ise Bulgaristan Göçmeni Türkler ile birlikte yaşamaktadırlar. 

Biga ilçe merkezinde az sayıda Arnavut, Tahtacı Alevi ve Kürt nüfusu da yaşamaktadır. Diğer il ve ilçelerden göç alan bir ilçedir. Ancak göçlerle gelen nüfus Biga'nın yapısını değiştirecek düzeyde değildir. 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
Ganu 25.07.2023 00:20
Çok ayrımcı bir site
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız