Türkiye

Göle'nin etnik yapısı

Ardahan'a bağlı en büyük ilçe olan Göle'nin etnik yapısını inceledik. Kürt nüfusun Ardahan genelinde çoğunluk olduğu tek ilçedir.

2 Ocak 2021 Saat: 20:25
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 29.784 kez okunmuştur

Gölenin etnik yapısı
Göle'nin etnik yapısı

Ardahan nüfusu uzun zamandır azalma eğiliminde olan bir il. Soğuk iklimi, sanayinin olmaması ve kış mevsiminin uzun sürmesi sebebiyle de tarımın gelişememesi ildeki göçü tetikleyen faktörlerin başlıcaları. Göle ilçesi de Ardahan geneli gibi fazlaca göç veren bir ilçe. 

Ardahan geneli gibi fazlaca Göle ilçesi de fazlaca göç verdi dedik. Ancak Ardahan geneline göre nüfusu oldukça fazla kalmış bir ilçe. Ardahan merkezi hariç tutarsak Göle hariç ilçelerin nüfusu 30 bin civarı iken sadece Göle ilçesinin nüfusu 24 bin 863'tür. 

İlçe merkezin nüfusu 5 bin 922 iken köy ve kasabaların nüfusu 18 bin 942'dir. Köy nüfusu ilçe merkezin nüfusundan 3 kattan daha fazladır. 

KÜRT NÜFUSU DAHA KALABALIK

Göle ilçesinin etnik yapısı çeşitlilik göstermektedir. İlçede Türk ve Kürt nüfusu yaşamaktadır. Bunun yanında mezhepsel olarak ta Sünni ağırlıklı bir nüfusu olsa da Türkmen ve Kürt Alevi köyleri de vardır. 

İlçe Merkezinde de köylerde de Türk ve Kürt nüfusu oldukça karışık yaşamaktadır. Özellikle Türk köylerinde bugün çok sayıda Kürt nüfusu da yaşamaktadır. Aynı şekilde Kürt köylerinin bazılarında da Türk nüfusa rastlanmaktadır. 

Kürt nüfusu hem ilçe merkezinde hem de köylerde çoğunluğu oluşturmaktadır. İlçede Türk ve Kürt köylerine baktığımızda Türk köyleri aynı yerde ve yanyanadır. Kürt köyleri de yanyana ve aynı yerdedir. Bunun yanında Kürt çoğunluklu köylerin yanında Türk köyü veya Türk çoğunluklu köylerin yanında Kürt köylerine de rastlanmaktadır. 

TÜRK NÜFUSU

Göle ilçesindeki Türk nüfusu Yerli Türkler, Terekeme Türkleri, Ahıska Türkleri ve Türkmen Alevileri meydana getirmektedir. Türk köyleri son yıllarda nüfus olarak oldukça geri gitmektedir. Türk nüfusu eskiden ilçe nüfusunun %45 gibi bir bölümünü oluştururken bu günümüzde %35'lere kadar inmiş gözüküyor. 

KÜRT NÜFUSU

Kürtler ilçedeki kalabalık olan taraftır. Kürt nüfusunu Redkan Aşireti, Haymana Göçmeni Kürtler ve Diyarbakır Göçmeni Kürtler ve Tekman Göçmeni Kürtlerden müteşekkildir. 

TÜRK KÖYLERİ

Dereyolu(Türk köyü) *Dedekılıcı(Yerli Türk köyüdür. Ancak Diyarbakır ve Haymana Göçmeni Kürtler köyün yarı nüfusuna sahiptir) *Köprülü(Köy Türk Beldesi idi. Şu an ancak 3 te biri Türk) *Dedeşen(Ahıska Türkü) *Bellitepe (Ahıska Türkü) *Durancam(Terekeme köyü) *Kuzupınar(Terekeme köyü) *Yelecli(Ahıska Türkü köyü) *Uğurtaşı(Terekeme köyü) *Budaklı(Ahıska Türkü) *Kalecik +(Türkmen Alevi) *Yeniköy (Türkmen Alevi)+ *Çayırbaşı( Yerli Türk köyü olması lazım) *Hoşdülbent (Ahıska Türkü, köyün 3 te biri Kürttür) *Yenidemirkapı(Türk köyü) *Durucasu (Ahıska Türklerinin kurduğu köy. Köyün 3 te bir nüfusu Kürt olmuştur) *Gülistan(Türkmen Alevi köyü).

KARIŞIK OLAN KÖYLER 

 *Okçu (Yerli Türkler ve Kürtler yakın nüfusa sahiptir) *Samandöken (Köyün 3 te ikisi Kürt, geri kalan ise Ahıska Türküdür. Normalde köyün kurucuları Ahıska Türkleridir) *Yiğitkonağı (Ahıska Türkleri ve Terekemeler çogunluk, azınlık olarak Kürtler de var) *Tahtakiran ( Türkler çoğunluktur, Kürt nüfusu da vardır) *Dölekcayır (Türk nüfusu aşırı çoğunluk, Kürt nüfusu çok az) *Filizli(Türk çoğunlukludur) *Dengeli (Türk nüfusu çogunluktur) *Büyükaltınbudak (Normalde Türk köyü ancak Kürt nüfusu çogunluk, 3 te biri Ahıska Türkü) *Eskidemirkapı( Kürt nüfusu aşırı çoğunluk) *Tellioğlu (Yerli Türk köyüdür, ancak köyün yarıya yakını Kürt olmuştur) *Çardaklı (Türk nüfusu çogunluktur, 3 te biri Kürtlerden oluşmaktadır) *Çullu (Terekeme köyüdür, ancak şimdilerde nüfusun yarıya yakını Kürt olmuştur)

KÜRT KÖYLERİ

*Çakırüzüm ( Yarısı Türk, yarısı Kürt) *Serinçayır (Kürt köyü, Canbeg) *Günorta (Kürt köyü)+ *Çalıdere (Kürt çoğunluklu bir köy, Türk nüfusu da 3 te bir oranında) *Esenboğaz(Redkan Aşireti, Kürt köyü) *Senemoğlu(Diyarbakır Göçmeni Kürtler ile Ermenistan Göçmeni Redkan Aşireti) *Toptaş (Kürt köyü) *Gedik (Kürt köyü) *Kuytuca (Kürt köyü) *Koyunlu (Kürt Alevi köyü) *Küçükaltınbucak (Kürt köyü) *Esenyayla (Kürt köyü, çok az Türk nüfusu var) *Balçeşme (Türk ve Kürt nüfusu birbirine yakın) *Yağmuroğlu ( Kürt köyü) *Mollahasan (Yerli Türk köyü olarak kurulmuştur. Ancak bugün Kürt köyü olmuştur. Yerli Türklerden köyde kalan varmı bilmiyorum) *Çobanköy (Kürt köyü) *Arpaşen (Kürt köyü) *Yavuzlar (Kürt köyü) *Karlıyazı (Kürt köyü, Gürsel Tekin'in Baba köyü) *Yanaltı (Köyün kurucuları Terekemeler. Kürt köyü olmuştur, az miktarda Terekeme nüfusu da vardır) *Cakıldere (Kürt köyü, Redkan aşireti) *Damlasu (Kürt köyü, Redkan Aşireti) *Sürügüden (Kürtler çoğunluk, az sayıda Terekeme Türkleri var) *Kayaaltı (Kürt köyü, ancak Türk nüfusu da var ve Kürt nüfusuna yakın).

1927 nüfus sayımında 9 bin 851 kişi Anadil olarak seçmiş. Kürtçe ise 12 bin 153 kişi Kürtçeyi Anadil olarak seçmiştir. Eskiden de Kürt ağırlıklı bir ilçe olduğunu buradan anlıyoruz. 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
syalan dolan 12.02.2024 12:48
kürtleri göçmen tırkları yerli göstermek nasıl bir yokluktur.türklerin hepsi göçmendir.kürtler bu bölgenin ana unsurudur.türkleri yerli diyor ya :)) terekeme türk feland a değildir...
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız