Türkiye

Malatya'nın merkez ilçeleri Yeşilyurt ve Battalgazi'nin etnik yapısı

Malatya'nın Büyükşehir olmasından sonra Merkezi iki ilçeye ayrılmıştır. Battalgazi ve Yeşilyurt'un etnik yapısını inceledik.

20 Kasım 2020 Saat: 18:46
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 26.056 kez okunmuştur

Malatyanın merkez ilçeleri Yeşilyurt ve Battalgazinin etnik yapısı
Malatya'nın merkez ilçeleri Yeşilyurt ve Battalgazi'nin etnik yapısı

Malatya merkez Büyükşehir yasasından sonra iki ayrı ilçeye ayrılmıştır. Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri merkez ilçeleri oluşturmaktadır. İki ilçeyi merkez ilçe oldukları ve eskiden bitişik oldukları için birlikte anlatmak istedim. Malatya merkezin etnik yapısını anlatırken 1927 nüfus sayımında etnik olarak kaç kişinin kendini Türk veya Kürt olarak belirtmesi ile ile başlayalım. 

TÜRK NÜFUSU ESKİDEN DE ÇOĞUNLUKTUR

1927 nüfus sayımında il merkezinde 19 bin 566 kişi Anadilinin Türkçe olduğunu belirtmiş. 581 kişi ise Anadil olarak Kürtçeyi seçmiştir. 549 kişi ise Ermeniceyi Anadil olarak seçmiştir. 41 kişi de başka bir dil konuştuğunu söylemiş. Malatya merkeze bağlı köylerde  ise durum şu şekilde. 38 bin 459 kişi Anadil olarak Türkçeyi seçmiştir. Kürtçeyi ise 17 bin 97 kişi Anadil olarak seçmiştir. 19 kişi Ermenice ve 17 kişi başka dilleri Anadil olarak seçmiştir. Bu durumda 58 bin 25 kişi Türk, 17 bin 678 kişi ise Kürt olmuş oluyor. Yani il merkezinin neredeyse tamamı Türklerden oluşuyor. Köy nüfusunda ise Türk nüfusu Kürt nüfusun iki katından daha fazla ediyor. Bu durum Malatya Merkezin önemli Türk yerleşim yeri olduğunu gösterir. Günümüzde bu durum değişmemistir.

BUGÜN DE DEĞİŞMEDİ

Günümüzde değişen şey Malatya Merkezin göç alması sonucu il merkezinde de Kürt nüfusun olması. Hem köylerden hem de diğer ilçelerden göç almıştır. Ancak ilçelerin de büyük çoğunluğu Türk olduğu için ilin etnik yapısı genel olarak hiç değişmemiş diyebiliriz. Malatya genelinde olduğu gibi Merkez ilçede de Türk ve Kürt ayrımı pek olmadığı için insanlar çoğu Doğu iline göre çok daha huzurlu yaşamaktadır.

BATTALGAZİ'NİN ESKİ HALİ

Battalgazi ilçesi merkez ilçe olmadan önce orta ölçekli bir ilçe idi. Ve ilçe merkezi Türk ve Kürt nüfusun birbirine yakın olduğu bir yerleşim idi. İlçe kurulmadan önce bir Sünni Kürt kasabası idi. İlçe olunca etraftaki köylerden Türk ve Kürt nüfusu da buraya toplanmaya başladı. Etraftaki yerleşimlerin çoğu Türk olduğu için zaman içinde Türk ve Kürt nüfusu aynı oldu. Bugün ise ilçe dediğimiz yer İl merkezi ile birleştiği için Kürt nüfusu Battalgazi genelinde oldukça düşük orana inmiştir.

YEŞİLYURT'UN ESKİ HALİ

Yeşilyurt ise Sünni Türk nüfusun olduğu bir ilçe idi. Merkez ilçe olunca Yeşilyurt ta karışık bir ilçe oldu. Ancak hem Yeşilyurt hem de Battalgazi ilçeleri Sünni Türk nüfusun oldukça fazla olduğu iki ilçedir. Totalde de Malatya merkezi oluşturan bu ilçeler Türk ağırlıklıdır. Mezhepsel olarak bakarsak her iki ilçede de hem merkezlerinde hem de köy ve kasabalarında oldukça fazla Alevi yerleşimi vardır. Alevi nüfusun büyük bir kısmı Türkmen Alevidir. Az sayıda Kürt Alevi yerleşimi de mevcuttur. Oran olarak ise Merkez ilçelerin %20 ile 25 arası bir nüfusunu Aleviler oluşturuyor diyebiliriz.

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 2 yorum yapılmıştır
Chepny 18.09.2023 21:55
Bir de su da var. Nufusunjn cogunlugu kurt olan kale ilcesi de malatya merkeze bagli idi O ilceyi de bu rakamlardan cikarmak lazim. O zaman bugunki malatya merkezin o zamanki Türk oraninin daha yüksek oldugu gorulecektir
Narmikan/Malatya/Swedan 04.08.2023 09:18
Çok komiksiniz Kürtlerin buna inanacağını düşünüyo musunuz? Tarihten beri bizleri hep asimilasyona uğratmak için bizleri batıya zorla göç ettirdiniz https://www.xn--krtler-3ya.com/malatya-kurtleri.html#malatya-kurtlerinin-surgun-edilmesi
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız