Aşiretler

Siverek'in etnik yapısı ve aşiretler

Siverek ilçesi Şanlıurfa'ya ili sınırları içerisinde yer alır. Kapladığı alan ve ilçede yaşanan kültürler açısından özel bir ilçedir.

28 Aralık 2019 Saat: 12:07
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 48.007 kez okunmuştur

Siverekin etnik yapısı ve aşiretler
Siverek'in etnik yapısı ve aşiretler

Siverek ilçesi Şanlıurfa'ya bağlı bir ilçemizdir. Kapladığı ala ve nüfus olarak Türkiye'nin birçok ilini geride bırakmaktadır. Siverek ilçesi sınırları geniş olduğu için birçok il ve ilçeye sınırı vardır.

Batı tarafında Adıyaman'a bağlı olan Kahta ilçesi, kuzeyinde yine Adıyaman'a bağlı olan Gerger ilçesi ile Diyarbakır'a bağlı Çermik ve Çüngüş ilçeleri yer alır. Güneydoğu sınırında ise Mardin, Şanlıurfa'nın Viranşehir ile Hilvan ilçeleri komşu ilçeleridir. İlçe nüfusu 250 binden fazladır. 

Siverek'in etnik yapısını ve aşiretleri anlatacağım bu yazıda neden komşularını anlattık derseniz, etrafındaki ilçeler ile Siverek ilçesi bazı benzerlikler gösterdiği için demek pek yanlış olmaz. Zira ilçedeki bazı aşiretler komşu ilçelerde de yaşamaktadır. Sadece ilçeleri farklıdır. 

ANADİL OLARAK TÜRKÇE ÇOĞUNLUKTU 

1927 nüfus sayımında özelikle ilçe merkezinde neredeyse tamamen Türkçe Anadil olarak seçilmiştir. 13 bin kişi Türkçeyi Anadil olarak seçerken Kürtçe sadece 868'dir. Köylerde ise 9 bin 200 kişi Türkçeyi Anadil olarak seçerken Kürtçeyi 10 bin 800 kişi Anadil olarak seçmiştir. Bu dönemde Zazaca diller arasında olmadığı için Zazalar Kürtçeyi Anadil olarak seçmiştir. 

ZAZALAR FAZLA GİBİ

Siverek ilçesinde Zaza nüfusu baskın olan etnik gruptur. Ancak diğer gruplar da kalabalik nufusa sahiptir. Siverek'te ki Bucak aşireti, Sersap Aşireti ve Kırvar aşireti Zaza aşiretleridir. Ancak son zamanlarda yapılan seçimlerde Zaza aşiretlerinin desteklediği isimler Belediye Başkanlığı seçimleri ve Milletvekilliği seçimlerinde başarılı olamamıştır. 

TÜRKMENLER VE AŞİRETLERİ

Siverek'te ki Türkmen nüfusunun asıl kitlesini Karakeçili Türkmen Aşireti oluşturmaktadır. Aslında Karahanlı Aşiretinin tarihine de bakıldığında Türkmen oldukları görülmektedir. Aşiretin ismi bile Türkçedir. İlk Türk İslam devleti olan Karahanlı Devleti ile aynı ismi kullanırlar. Ancak Karahanlı Aşireti Zazaca konuşmaktadır. Ancak birçoğu Türkmen olduğunu söylemektedir. Türkan (Tırkan) aşireti de Türkmendir. Ancak bu aşiret de Kürtçe konuşur. Ancak isminden de anlaşılacağı üzere Türklük vurgusu bariz bir aşirettir. Bölgedeki Türkmen nüfusu Kürtçe, Zazaca ve Arapça dillerinden etkilenmiştir. Türkçe dışında bu 3 dilde konuşan Türkmen yerleşimleri ile karşılaşabiliriz. 

KÜRTLER VE AŞİRETLERİ

Siverek ilçesinin önemli etnik unsurlarından biri de Kürtlerdir. İzol aşireti Kürt nüfusunun önemli bir kısmını teşkil eder. Kejan Aşireti, Kusan Aşireti, Milan Aşireti ilçedeki Kürt aşiretlerindendir. Özellikle İzol aşireti önemli bir aşirettir. Siverek'te bulunan İzol Aşireti Sünni iken baska illerdeki İzol aşireti mensupları Alevi olabilmektedir. Bircok il ve ilçede İzol aşiretinden insanlar yaşamaktadır. 

ARAPLAR

Siverek'te az sayıda da olsa Arap yerleşimi ve nüfusu vardır. Az sayıda deme sebebimiz sayılarınım az olması değil. İlçe nüfusu ve yerleşim sayısı çok fazla olduğu için Arap nüfusu için az dedik. Arap nüfusun yoğunluklu olduğu köyler yanyana bulunmaktadır. 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
İzollular Türk 24.05.2023 23:07
Hocam İzollar Osmanlı tahrir kaynaklarında Türk olarak gözüküyor nasıl buraya kürt yazıyorsuz
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız